www.imagovanalmere.nl                imago van almere

 het chte Geheim van Almere...... spoorloos verdwenen !

copyright alle foto's, filmpjes, tekst: greta verduin


 

1 september 2012:  De verbijstering van kunstschilder Gerrit van der Leemkule......

want wg was zijn muurschildering bij Corrosia

klik HIER

 


 

 

 

20 augustus 2011: hd Almere eens een traditie van culinaire klasse.....

 

Wat was Kunst-enzo blij dat De Smaakparade naar Almere was gekomen: eindelijk een culinair evenement van klasse! Na het 1e suksesjaar 2008 volgde een 2e suksesjaar in 2009 en daarna......spoorloos verdwenen!! 

 

Typisch Almere weer.....als iets eens goed dreigt te gaan, wellicht een 'traditie'  gaat worden, dan kun je er donder op zeggen dat het over en uit is: waarom toch?

 

Op deze manier werd juist het hele Stadslandgoed benut met overal kraampjes met bijzonder eten en drinken, van ter plekke gemaakte bonons tot kookworkshops olv topkoks met de meest bijzondere gerechten met krab, truffels, aparte sauzen en wijn & sherry-proeverijen. 

Heerlijke dagen waren dat voor alle kookliefhebbers maar ook van de genieters van bijzondere maaltijden, dranken en zoete heerlijkheden!

 

 

 

klik > HIER   en HIER   en HIER  voor wat sfeerfilmpjes

 

 

en voor een (foto)verslag 2008, klik >  HIER  en scroll naar 3-4-5 oktober 2008

idem voor (foto)verslag 2009, klik > HIER en scroll naar 18-19-20 september 2009

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

uit 'Almere Vandaag'  (van 20-8-2011)

De Smaakparade was in 2008 en 2009 nog een goed bezocht culinair evenement in Almere. De afgelopen jaren was het echter van de kleibodem verdwenen. En dat blijft zo. Volgens de lokale krant zal het evenement op de schop gaan, en wellicht in een andere vorm terugkeren in Almere.  De krant baseert zich op uitspraken van Sabine Janssen, marketing director van Newco Food Retail. Tegenover Almere Vandaag zegt zij: 'Op dit moment staat de organisatie van de Smaakparade niet op de planning en ik kan helaas nog niets zeggen over de plannen in 2012.' 
Vorig jaar viel het plan in duigen omdat de licentiehouder van het evenement zich verkeek op de voorbereidingstijd. Daarnaast vond er al een groot ander evenement plaats op het Stadslandgoed de Kemphaan, waar het gehouden zou worden.
ij dat er in 2012 weer een Smaakparade gehouden moet worden? En hoe zie je dat voor je? Hetzelfde als de afgelopen jaren? Of met een hele nieuwe

 


weinig 'Peace, Love and Respect'......

28 april 2011: gewoon gemold, helemaal 'spoorloos' verdwenen, het kunstwerk van Patrick Mezas

Het 3 meter hoge beeld van Patrick Mezas, dat een plaats had gekregen in de land-art route van het Molenpark in Almere-Buiten, is letterlijk afgebrand, tot de grond toe, niets is er meer van over. Het was n van de beelden in een nieuwe land-art route, die 29 mei a.s. geopend gaat worden.....nu is er dus niets meer van over. De gemeente was de opdrachtgever van de beelden(route), wilde dit park juist wat verlevendigen, oa met kunst.

Extra triest is het omdat het beeld specifiek was gericht op de jongeren en de titel kreeg 'Peace, Love and Respect' ....ja, ja.... 

---------------------------------------------------------

Op 10 april jl. zag ik Patrick Mezas nog op de Open dag van De Hulk   (10-4-2011)  in gesprek met beeldhouwer Christian Wisse

Patrick vertelde toen nog heel enthousiast dat hij bijna klaar was met zijn buitenbeeld, waarin o.a. milieuvriendelijk stro was verwerkt. Christian liet hem toen een map zien waarin duidelijk was dat zij ook met dat materiaal experimenteerde in haar beelden (zie foto's, waar iedereen nog lachend op staat)

 

 

 

 


een positief bericht

18 februari 2011: Mandelaboom wordt teruggeplaatst!!


In het Mandelapark stond sinds 1998 een inmiddels 38 jaar oude Afrikaanse amberboom, die bij het 10-jarig bestaan van het parkje beschikbaar gesteld was door de gemeente. Deze boom heeft tijdens de bouw van de torens 'gelogeerd' naast de Landdrostdreef.

Op 19 maart 2005 kwam het allereerste 'panna-veldje' van Almere op het Mandelapleintje te staan, pal naast het Herdenkingsmonument, waar je op de linkerfoto nog net een stukje van ziet. (een initiatief van Ren Kempenaar en zijn JVSA)

De bomen die je hier op de achtergrond ziet, zijn populieren die in 2005 allemaal (meer dan 30 stuks) werden gekapt omdat het WTC en het Zakencentrum gebouwd moesten worden op die plek....

 

 

Met de bouw van de torens van het Zakencentrum/WTC in het Stadscentrum is ook het Mandelaparkje op de schop gegaan. Momenteel worden de daktuinen van de parkeergarages bij de WTC torens aangelegd en het park wordt voor de zomer opgeleverd.


Vandaag op 18/2/2011 plaatst wethouder Ben Scholten de boom terug, samen met bewoners en een vertegenwoordiging van Amnesty International Almere.


11-9-2010: gehoord op de Jonge Monumentendag Almere...... klik HIER

Van landschapsarchitekt Bart Brands  hoorden we dat er momenteel gewerkt wordt aan een parkachtige aanleg met groen en water, dat ook de bushaltes daarin opgenomen zijn maar k: dat het Bezinnings Monument (van Jan van IJzendoorn) daarin weer een plek krijgt!! (we wachten af.....)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 spoorloos verdwenen....

2006: Wr is het Bezinningsmonument gebleven??

 

Waar de laatste jaren talloze bushokjes zijn gekomen, tussen het Centraal Station (Almere-Centrum) en het Mandela-pleintje, stond rst een Bezinningsmonument, gemaakt door de kunstenaar Jan van IJzendoorn.

Een prachtig objekt, een soort UFO die van onderaf werd beschenen door ledjes, en rondom op het vierkante gedeelte, met fraaie inscripties in gouden letters. Ieder jaar werd daar steevast de Dodenherdenking gehouden, specifiek ook een afvaardiging van de Joodse gemeenschap was daarbij vertegenwoordigd. 

 

 

En, voorafgaand aan de Kerstdagen, werd een stille fakkeltocht gehouden. 

Daar liepen ook politici in mee maar vooral ook veel jongeren

< hier nog in 2005.

 

 

 

 

 

Op deze foto uit 2000 houden Jan Lems ( raadslid D66) 

en Heleen Visscher (toenmalig wethouder voor Groen Links) een speech.

 

 

 

augustus 2010: Kunst-enzo vraagt zich langzamerhand toch af......bestt dit kunstwerk nog of ligt dit k bij oud vuil of oud metaal???

 


 spoorloos verdwenen....

11 april 2010: na hele poos spoorloos verdwenen te zijn....

Het (grote) Podium op de Grote Markt in Almere-Stad is dan wel gesloopt (en wat hebben we er voor terug? Niets!) maar bij dat Podium hoorden ook metalen 'kunstbanken'

Net zomin als het Podium voldeed aan de verwachtingen, voldeden die bankjes....bij warm weer plakte je eraan vast, bij koud weer ging je er niet op zitten, veel te koud dat metaal! Dus...waar die banken goed dienst voor deden, was voor de skaters, die konden zich daarop goed uitleven! Maar ineens waren die banken verdwenen, helemaal pleite.....

Maar zowaar, tot onze grote verbazing waren die aluminium bankjes ineens weer terug, maar nu op het gras rond museum De Paviljoens op het Museumweekend van 11 april 2010. Niet dat mensen er nu door uitgenodigd worden om op te gaan zitten....het ziet er namelijk wat 'slordig' uit in mijn ogen, of ze er zomaar gedropt zijn, als gewoon stukken metaal.....

 

 

 

augustus 2010: altijd spannend of ze er nog liggen.....

 


spoorloos verdwenen....

13 oktober 2008: het Geheim van de verdwenen bronzen vaas....

In het stadcentrum, op het terrein naast het FlevoZiekenhuis, was ooit een wandelpromenade...vanaf het Stadhuis Almere kon je z richting het Weerwater lopen... 'Men' had toen bedacht dat het leuk zou zijn als ook dr iets van kunst zou komen te staan. Aldus gebeurde.

Er kwam een bronzen vaas te staan, eigenlijk een halve vaas, dat was de bedoeling van de kunstenaar Jeroen Snijders. Gelukkig had Kunst-enzo in 1993 meteen een foto gemaakt van het kunstwerk want  op 13 oktober 2008 kwam de gemeente tot de ontdekking dat dit kunstwerk was gestolen!!!  (zie onderstaand bericht van Kunst-enzo); waarschijnlijk verkocht als oud-metaal (?)

-------------------------------------------------------------------------------

13 oktober 2008: Bronzen beeld gestolen

'Sinds enige tijd' is het bronzen kunstwerk, met een groene patina, aan de Wandellaan in Almere Stad spoorloos verdwenen.  

Het kunstwerk zonder titel (1989) is gemaakt door kunstenaar Jeroen Snijders en stond vanaf 1993 op de groenstrook van de Wandellaan (naast het Stadhuis in Almere-stad).  Nu verdwijnen er wel meer kunstwerken 'spoorloos'  en blijken later 'ergens' door de gemeente te zijn opgeslagen, maar dit kunstwerk dus kennelijk niet. Maar er wordt er op deze plek al jrenlang gewerkt met bouwkranen, zware vrachtwagens, containers, enz..,o.a. vanwege de uitbreiding van het Ziekenhuis; en dat blijft de komende jaren nog voortduren k....Dus als dit beeld niet vooraf is opgeslagen door de gemeente Almere, is dat gewoon vragen om moeilijkheden! 

Bronzen vaas  Het bronzen kunstwerk lijkt op een halve opengesneden vaas en is eigendom van de gemeente Almere. In 1993 werd het beeld geplaatst op de wandelpromenade aan het Weerwater, als onderdeel van de beeldenroute door het winkelgebied Almere Stad. Hoe en wanneer het beeld gestolen is, is onduidelijk. Het beeld weegt 300 kilo, is ruim twee meter hoog, anderhalve meter breed en 70 centimer diep. 

Oproep Vanwege het gewicht van het kunstwerk kan de ontvreemding niet zonder slag of stoot hebben plaatsgevonden. Daarom roept de gemeente Almeerders op om extra alert te zijn bij vreemde situaties rond kunstwerken in de buurt. Denkt u iets vreemds te zien, dan kunt u dit melden via het landelijk politienummer 0900-8844, onder vermelding van recherche basiseenheid Almere. Of via het meld-misdaad-anoniemnummer: 0800 - 7000

 


spoorloos verdwenen....

Op 7 februari 2007 maakte Kunst-enzo  deze foto's.... de Nieuwe Bibliotheek was in aanbouw en de oude funktioneerde nog als Bieb.

Bij  de gemeente had 'men' bedacht dat het leuk zou zijn op een 'kunstzinnige manier' daarnaar te verwijzen.

Er was over nagedacht....want dit groot uitgevallen reklamebord wees door zijn plek op straat (vlakbij het Stadhuis) met een punt naar de plek waar de nieuwe Bieb zou komen.  Dat burgers en ondernemers daar niet zoveel van snapten, zie je op de foto links: een marktkoopman benutte de reklamezuil om zijn mosselen op aan te prijzen!

 

 

Zoals inmiddels bekend, heeft de bouw van de Nieuwe Bieb nog ruim 2 jaar geduurd en werd die op 27 maart 2010 officieel geopend!

klik HIER en ga naar die datum

 

Maar.......wr  zijn die grote reklame-objekten gebleven???

 


13 juli 2009: niet de tijd vreet de kunst op.....de burocratie zet kunst bij oud vuil....

spoorloos verdwenen....

Kunstenaar Rob Thalen had een idee voor een kunstprojekt, waarbij hij  verschillende culturen, religies en politieke stromingen met elkaar wilde verbinden door middel van kunst. Hij kreeg een stuk grond ter beschikking door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) en de Gemeente Lelystad, dat in 1984 resulteerde in de 1e fase van zijn projekt "Man met scarabee", een betonnen sculptuur; en wit met blauw geschilderde houten palen in een 3-hoekig patroon. 

Op 9 verschillende lokaties (verspreid over diverse landen) zouden hierop geinspireerde kunstwerken komen, die samen een denkbeeldige driehoek vormen. Op het eindpunt in Atlanta (Georgia, VS) zou als afsluiting een aluminium Man met Scarabee komen te staan, omgeven door een uitgegraven vorm in de grond, cortenstaal zuilen en bodemmonsters van de andere lokaties. De houten palen in Lelystad zijn markeringen voor deze slotfase. Ze geven de vorm aan die ooit in Atlanta te zien zou zijn (geweest...).  Op denkbeeldige verbindingslijnen tussen de verschillende lokaties wilde Thalen kleine pakketjes begraven met gedetailleerde informatie over het projekt, voor de toevallige vinder of toekomstige archeoloog, een link van het projekt met de tijd.

Het kunstwerk "man met scarabee" van kunstenaar Rob Thalen ligt nu bij het grofvuil. Sinds 1984 stond het op het terrein van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed RCE in Lelystad. Het kunstwerk is nu gesloopt omdat RCE het terrein wil herinrichten. 

De Belgische kunstenaar Rob Thalen is noch door de gemeente noch door het RCE op de hoogte gesteld dat zijn werk is gesloopt.....hij neemt nu zlf kontakt op met de gemeente Lelystad om te kijken of er nog iets te redden valt...

 


e-mail > info@imagovanalmere.nl