IMAGO VAN ALMERE


ingezonden foto

22 maart 2010:  Rineke de jong is bezig met een serie schilderijen over Nederlandse klederdrachten. 

Hier haar eerste resultaat: een Zeeuws meisje

Rineke de Jong

Zij voelde zich uitgedaagd en geinspireerd door onderstaande ingezonden brief.


ingezonden brief

Hebben wij wel een democatie? Is Nederland verworden tot een Bananenrepubliek?

                                   Wat men zaait dat zal men oogstenÖ. door Leeuwin, 4 maart 2010 (naam+adres bekend bij redaktie)


Nee, wij hebben GEEN democratie, maar elke 4 jaar een sollicitatieprocedure voor de gemeenteraad en een sollicitatieprocedure voor de 2e Kamer- verkiezingen. Alle andere politieke functies, zoals burgemeester, commissaris van de koningin, etc., worden benoemd. Ik erger me al jaren dood. Nu ook weer. De realiteit van gisteren (Pim Fortuijn) en van vandaag (Geert Wilders) is als volgt: De stemmen zijn uitgebracht en de baantjes kunnen worden verdeeld. Daarna gedragen de politici zich of ze een vrij mandaat hebben gekregen. De kiezer is uitgespeeld en van geen belang meer. Je hoeft ze dus niet meer te respecteren.

Wat is er aan de hand? PvdA-kopstukken zeggen al bij voorbaat dat ze niet met de PVV willen samenwerken. Dit is toch anti-democatisch? Als er zoveel partijen meedoen, dan ben je veroordeeld tot elkaar wegens de versnippering. CDA  wil niet meer met PvdA. Daarvoor sprak PvdA zich uit tegen samenwerking met het CDA en vervolgens zitten ze samen in een kabinet. Waarom lees ik nooit iets over dit ondemocratische, verderfelijke, gedrag waardoor ons land naar de bliksem dreigt te gaan? Waarom hoor en zie ik hier niets over op de TV? Ik stel maar een open vraag. Het antwoord kan ik zelf wel invullen, maar ik denk dat veel mensen wel weten hoe het zit. Ook dat is niet nieuw. De Romeinen hadden het cliŽntisme en wij hebben ook iets dergelijks, namelijk het subsidiŽren van media en allerhande andere maatschappelijke, zorg- en cultuurzaken. Dat zijn ook cliŽnten. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Ook zoín oud spreekwoord, nog altijd actueel en onverslaanbaar. Andere politieke partijen vinden het, voor en na de verkiezingen, moeilijk om duidelijk te zijn. Dat is de spreekwoordelijke Nederlandse lafhartigheid, de grond van het gedoogbeleid. En duidelijk zijn als politieke partij betekent ook niet dat je elkaar voor rotte vis moet uitmaken. 

Een paar dagen geleden kreeg een e-mailtje met de vraag of ik wilde gaan stemmen met een hoofddoek om. Ik citeer: ďGa allemaal stemmen met een hoofddoek om. Vroeger was het (ook) normaal in de Nederlandse cultuur dat vrouwen een sjaal om hun hoofd droegen en in de meeste kerken is het nog steeds een teken van respect. Draag dus een sjaal of hoofddoek tijdens het stemmen. Toon je solidair!Ē  Wat een onbegrijpelijke domheid.

Het gaat niet om de hoofddoek, het gaat om de manier waarop de hoofddoek wordt gedragen! Daarom droegen wij vroeger een hoofddoek als het slecht weer was of waaide om je haar te beschermen, of als het koud was. In de kerk zag ik een soort modeshow, als je het je kon permitteren droeg je een bontmantel met mooie hoed, anders een sjaal of helemaal niets op je hoofd. Daar was je vrij in. Nu geef je met de hoofddoek aan tot welke bevolkingsgroep je behoort. Dat deden wij in Nederland vroeger met onze klederdracht. De hoofddoek is een symbool geworden voor de Islam. Hetzelfde is met de rode roos gebeurd. Die is ingepikt door de socialisten en verworden tot een politiek symbool. 

Wij hebben vergeten democratiezaadjes, moedzaadjes, respectzaadjes en duidelijkheidzaadjes. te zaaien. Bij de Kamerdebatten is het soms onbegrijpelijk wat er wordt gezegd, vooral de heer Van Geel van het CDA is hier een meester in. Is het niet zo dat een Kamervoorzitter hierin een  rol moet spelen, duidelijkheid eisen? Er wordt ook met 2 maten gemeten. Waarom wordt de ene volksvertegenwoordiger wel voor de rechter gedaagd en anderen niet? Waarom wordt iemand die in de politiek zit en behoorlijk over de schreef gaat even in de luwte gezet en daarna beloond met een nog vettere baan, terwijl iemand die hetzelfde doet in de burgermaatschappij daarvoor bestraft wordt?

Ik hoop dat er toch nog wat goeds geoogst kan worden, zaaien kan nu want de lente komt eraan..


www.imagovanalmere.nl