Floriade naar Almere in 2022

 


7-10-2012

 

 

Ali B. haalt Floriadevlag op voor Almere:

“Logisch dat evenementen vizier op Almere richten”

 

Op 7 oktober aanstaande haalt Ali B. – namens de stad Almere – de Floriadevlag op in Venlo, om die vervolgens over te dragen aan een groep fietsers, die de vlag van Venlo naar Almere zullen fietsen. Voor Ali B. is het vanzelfsprekend dat Almere de Floriade toegewezen heeft gekregen. “Almere heeft de potentie uit te groeien tot een metropool; het is niet meer dan logisch dat grote evenementen hun vizier op Almere richten.”

 

Op 24 september maakte de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) bekend dat Almere de Floriade 2022 mag organiseren. Volgens de NTR is “het plan van Almere over de hele linie van hoge kwaliteit, met een duidelijke samenhang in visie, locatie en ontwerp, financiën en organisatie” en “heeft het plan een solide onderbouwing met relatief weinig risico’s”. De toekenning van de Floriade is van grote betekenis voor de stad. Er wordt, in het hart van de stad, een natuur-, cultuur- en recreatiepark aan de stad toegevoegd, dat tot in de lengte der dagen een vanzelfsprekende plek van samenkomst zal zijn.

 

Op 7 oktober vindt de officiële overdracht van Venlo – waar de Floriade in april van dit jaar z’n deuren opende – naar Almere plaats. Ali B. is de persoon die, namens Almere, naar Venlo afreist, om daar de Floriadevlag in ontvangst te nemen. Voor hem is de toekenning van de Floriade 2022 een vanzelfsprekendheid: “Het is logisch dat grote evenementen hun vizier op Almere richten.” Die vlag wordt per fiets naar Almere gebracht; een groep duursporters uit Flevoland heeft zich bereid getoond om de bijna tweehonderd kilomter in slechts enkele uren af te leggen.

 

De fietsers – en de vlag – worden om 22.30 uur verwacht op de Esplanade. Daar wordt de vlag gehesen door burgemeester Annemarie Jorritsma en commissaris van de koningin Leen Verbeek, tegen de achtergrond van de toekomstige Floriadelocatie. Het vuurwerk dat daarop volgt, luidt de start in van een tien jaar durende samenwerking tussen Almere en de Nederlandse Tuinbouwraad, om samen te komen tot een groene Cité Idéale, in woord en in daad.