Het Assenplein in Stedenwijk-Noord (Almere)


Maandag 8 oktober 2012: inplanten plantenbakken Assenplein

het persbericht....

Maandag 8 oktober plant wethouder Ed Anker samen met bewoners en de aannemer de plantenbakken in op het Assenplein. Vanaf dat moment nemen de bewoners het beheer van de plantenbakken voor het grootste gedeelte voor hun rekening. Na de renovatie van de woningen door de woningbouwcorporatie is de gemeente begonnen met het groot onderhoud in Stedenwijk Noord. De wijk gaat er steeds mooier uitzien. De bewoners werken hier zelf ook aan mee.

de werkelijkheid....

De bewoners van het Assenplein wisten van niets...ze waren ook niet uitgenodigd! (foutje, bedankt gemeente) en ze hebben dus ook niet samen met de wethouder plantjes geplant....De plantjes (oa geraniums en 2 struiken) waren er al door de gemeente in gezet en er waren een paar stukjes uitgespaard voor de 'openingshandeling' door wethouder Ed Anker. Ook werd er nog een convenant getekend, waarbij de Bewonersvereniging beloofde het onderhoud op zich te nemen (Joke Rebel en Ans Baaij tekenden, Ed Anker hoefde niet ;-)

Kortom: zie het filmpje klik > HIER

===========================

opmerking.....

Wat ik mij afvraag....waarom zijn die vele plantjes er juist n in oktober in gezet...grote kans dat ze het niet overleven, dus geld over de balk! Waarschijnlijk is de reden, dat dit al in april dit jaar opgeleverd had moeten worden (toen kon er dus prima geplant worden) maar ja, dan loopt de tijd uit maar het plant-plan blijft dan kennelijk onveranderd ;-((  Er staan namelijk totaal geen groenblijvende planten in, geen heestertjes oid dus blijft kale zooi, alles  gaat dood boven de aarde en als het gaat vriezen: grote kans ook nder de grond....

Persoonlijk zou ik, in het kader van de bezuinigingen en de behoefte aan weinig onderhoud(s)kosten) van de gemeente, gekozen hebben voor die mooie winterhei, die heb je in verschillende kleuren, van lila tot rose en paars maar ook wit. Geen omkijken meer naar want bloeit de hele winter tot mei volgend jaar, en als je dan even beetje snoeit, beginnen ze ng een keer te bloeien! Verder breiden ze zichzelf uit, zodat ook onkruid weinig kans maakt....

Bovendien: dan hadden de bewoners -juist in de winter-  prachtige kleuren in de supergrote plantenbakken.

 


 

10 november 2011: Assenplein op de schop!

op de 'Dag van de Duurzaamheid'....!!!!

Ooit hdden de bewoners in 2007 hun hele pleintje zelf bedacht en ingericht en ook zelf-onderhouden...

NU gaat de gemeente alles verwijderen: bomen, struiken, coniferen!

WAAR is de duurzaamheid? Almere heeft daar toch de mond van vol? 11-11-2011 is zelfs de Dag van de Duurzaamheid, en er is een speciale Winkel in het Stadshart...maar hier?!

Hoe demotiveer je als gemeente de bewoners!!  klik > HIER

 


 

september 2005 Assenplein krijgt stevig hekje: begin van de renovatie!

 

Een positief bericht (weer) in deze rubriek!

De bewoners van het Assenplein in de Almeerse Stedenwijk worden (weer) serieus genomen. Na vele klachten over "hun" eens zo fraaie pleintje, waar de verloedering was toegeslagen, bleek er tch ineens naar hun geluisterd te worden. In september werd er ineens een stevig -laag- hekwerkje geplaatst rond hun geliefde plein, zodat de prille struiken en boompjes niet meer continue beschadigd zouden worden (scroll naar beneden naar ' juni 2005'). De oorspronkelijk verhoogde waterpartij is nu 'glad' gemaakt, dwz gelijk met de straathoogte, omdat dat -kennelijk- jongeren aantrok die vernielingen wilden plegen. De bankjes zijn weer heel en het kunstwerk van Frans van der Ven is weer zichtbaar!

 

 

Het Stadsdeelkantoor liet weten dat er ' in de winterperiode'  ook weer de ontbrekende struiken en boompjes zouden worden geplant. De heuvel in het ontwerp zou in het voorjaar bekeken worden (vanwege de toestand van het gras en het onderhoud daaraan).

En kijk: de bewoners waren nu al gelukkig dat er in ieder geval weer aandacht werd besteed aan hun leefomgeving!

Kompliment dus voor het Stadsdeelkantoor en de gemeente; want z hoort het.

 

 


 

begin juni 2005  

Hoewel ik heel positief ben ingesteld, word ik langzamerhand wat mistroostig over de voortgang van Almere...bijv. het Assenplein

 

Door bewoners van het Assenplein in Stedenwijk-Noord, werd ik bijvoorbeeld gebeld dat ze zo verschrikkelijk verdrietig waren over de molest van hun eens zo mooie pleintje (mt kunstwerk van de Almeerse kunstenaar Frans van der Ven). En kijk nu eens naar de foto's: wat er over is.......mede dankzij het schandalige 'groot-onderhoud'  door de gemeente (ofwel het Europees aanbestede groenonderhoud: nog nooit zag Almere er z slecht verzorgd uit, vooral dit aardige pleintje!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze eens zo gemotiveerde bewoners hadden dat enige jaren geleden gezamenlijk allemaal voor elkaar gekregen, naar volle tevredenheid. Zij  deden eigenhandig het klein onderhoud n...hielden het plein goed in de gaten. Een prachtig voorbeeld van de door de gemeente Almere zo gepropageerde "Sociale Cohesie" in de ware betekenis van het woord! 

De aanloop tot deze 'verloedering'  was dat de riolering gerenoveerd moest worden, zoals op zoveel plaatsen in Almere het geval is na een aantal jaren. 

Maar wat hier gebeurd is, tart elke beschrijving: alle rotzooi heeft men gewoon op het pleintje neergesmeten, op de struiken, op het dunnen hekwerkje (dat dus totaal vernield is). 

 

 

 

 

 Alle hekwerken die men wl of niet nodig had, had men overal gedropt. Resultaat was dat ook de winkelwagentjes er neergesmeten werden want waar troep ligt, komt alleen maar mr troep bij, dat is bekend! De waterpartij is 'naar de klote' en stenen liggen los....

 

 

 

Maar ik werd dus gebeld door teleurgestelde bewoners en ben gaan kijken.

Natuurlijk heb ik foto's gemaakt, dus kijk zelf wat je hiervan vindt

Maar een oproep naar de gemeente Almere: Doe hier wat aan! Want dit wren betrokken bewoners maar n niet meer!

 

 


 

Al vanaf 1991 waren de bewoners aktief om een ander plein te realiseren.....

De betrokken bewoners van het Assenplein, die er vaak al vanaf het begin woonden, vonden dat rechthoekige pleintje tussen hun huizen langzamerhand wat saai worden. Bovendien werden kleine kinderen groot en bleek dit pleintje uitermate geschikt als 'hangplek'  voor de jeugd. Ook fungeerde het vaak als trapveldje dus alles bij elkaar ging dat de bewoners irriteren. Ze kregen het idee om er een mooi plein van te maken, met planten en bloemen en liefst ook een waterpartij. Want....dat weet 'de gemeente Almere kennelijk niet eens meer ...deze plek is juist het 'Diepste Punt van Almere'  (vandaar dat men aan water dacht).

Van denken kwam doen....Er werd gepraat en goed geluisterd naar de wensen van de bewoners en er werd een ontwerp gemaakt door een echte hovenier, de bekende Almeerder Marius van den Berg. Een van de bewoners maakte zelfs een prachtige maquette van het plan: Willem van Lemmeren (helaas onlangs overleden). Dat gebeurde allemaal zonder overheids-/of gemeentelijke bemoeienis! Wel werd MooiZoGoedZo er al vrij snel bij betrokken.

Daarna werden er buurtbijeenkomsten georganiseerd, waarin het plan gepresenteerd werd aan de bewoners en waarop 'geschoten' kon worden met hun kritiek. Maar wonder boven wonder...men was enthousiast en heel blij dat er iets zou gaan veranderen op de manier die zijzelf prettig zouden vinden! De media kwamen voorbij, dus heel Almere kon kennisnemen van de plannen via kranten, radio en TV en internet.

 

De hovenier maakte mooie ronde vormen en een paar heuvels (weer wat anders dan al dat strakke &rechte in Almere) met en paar bankjes ook in die vorm, met een beschutting van coniferen in de rug...uitkijken op bloemen, struiken en een waterpartijtje, veilig voor kleine kindreen.

 

NB er komt nog veel info...even geduld svp!

 

Toen wilden de bewoners ook Kunst....('willen ze nog Kunst k!') en ja, daarvoor gingen ze met elkaar in overleg en kozen een kunstenaar uit die ze bewonderden: Frans van der Ven. Op die grote meerpaal (voor het waterhoogtepeil) wilden ze vogels, meeuwen, zwaluwen, ofzo.

Dus maakten ze een afspraak met de kunstenaar om een atelierbezoek te brengen. Dat gebeurde in 2 etappes, zveel belangstelling was ervoor! En uiteindelijk ontwierp Frans van der Ven een kunstwerk met 7 vogels, speciaal voor hun, voor hun pleintje.

 

 

 

 

Dat werd na verloop van tijd dan ook officieel geopend met een groot feest ter verhoging van de feestvreugde en de buurt was blij met 'hun' vogels in de lucht! 

En het mooiste is dat deze tevreden bewoners, die het gevoel hadden dat er eindelijk eens naar hun geluisterd was, het onderhoud zlf zouden doen, prachtig toch! Het Assenplein is dan ok een voorbeeld geweest voor andere Bewoners-projekten!